Skip to content
Leidsestraatweg 109 G | 3443 BS Woerden | 0348 - 431 660

  Nekklachten

  Nekklachten komen veel voor, ze kunnen zich op verschillende manieren uiten, o.a. als nekpijn of stijve nek en kunnen hoofdpijn, migraine, duizeligheid, zere schouders en tintelingen of een doof gevoel in de armen veroorzaken. Nekpijn komt doorgaans geleidelijk opzetten als gevolg van verkrampte spieren in nek en schouders maar nekpijn kan ook plotseling ontstaan.

  • Waardoor ontstaan nekklachten?
   Nekklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Deze zijn onder te verdelen in geleidelijke en plotselinge oorzaken.
  • Geleidelijke oorzaken zijn o.a.:
   Weinig afwisseling in de houding en weinig beweging (zoals bij bureauwerk). Verkeerde of eenzijdige belasting (zoals een zware tas over 1 schouder). De natuurlijke veroudering van het kraakbeen in de nek (ook wel arthrose, slijtage of degeneratie genoemd). Spanning, stress, vermoeidheid, ziekte, kou en vocht.
  • Plotselinge oorzaken zijn o.a.:
   Een verkeersongeluk kan een whiplash veroorzaken.De nekspieren kunnen plotseling verkrampen door een verkeerde beweging of verdraaiing, door een verkeerde slaaphouding, tocht of door een infectie aan het oor of de luchtwegen.
  • Whiplash:
   Whiplash is een snelle, plotselinge beweging van nek en hoofd bij een verkeersongeluk of een val. De beweging kan letsel veroorzaken aan wervels en zachte weefsels (spieren, pezen, zenuwen) in de nek. Een whiplashtrauma kan leiden tot: nekpijn, hoofdpijn, concentratieverlies, dubbel zien, stijfheid. Deze en andere nare gevolgen kunnen soms pas maanden na het ongeval tot uiting komen. Niet alleen de aard, maar ook de ernst van de klachten verschilt sterk. De helft van de patiënten is binnen een maand hersteld, maar soms zijn de gevolgen zo ernstig dat het tot arbeidsongeschiktheid leidt.
  • Artrose:
   Artrose (ook wel slijtage of degeneratie genoemd) is een gewrichtsaandoening, die ontstaat door het natuurlijke verouderingsproces of een versnelt verouderingsproces. Het heeft te maken met veranderingen in het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof. In de lage nek komt veelvuldig artrose voor, hierbij is er ook sprake van veranderingen in de tussenwervelschijf. Deze schijf verliest hoogte en wordt dunner, mede hierdoor wordt de nek stijver en kan er zenuwirritatie ontstaan. Deze zenuwirritatie kan pijn en tintelingen in de armen veroorzaken. Pijn wordt vaak veroorzaakt door stijfheid in gewrichten, beweging is een goede remedie tegen artrose, vandaar dat de chiropractor zal proberen de nek beter te laten bewegen.
  Back To Top