Skip to content
Leidsestraatweg 109 G | 3443 BS Woerden | 0348 - 431 660

  Lage rugklachten

  Pijn in de lage rug komt zeer veel voor, vrijwel iedereen krijgt er mee te maken. Pijn in de lage rug kan zich op verschillende manieren uiten, o.a. als pijn in de rug, stijve rug, spit, hernia, ischias en artrose (slijtage).

  Soms gaat het om een constante pijn op een vaste plek, soms is de pijn meer verspreid over de rug en billen of is er uitstraling naar de benen. Pijn in de lage rug kan geleidelijk of plotseling ontstaan.

  Waardoor ontstaat pijn in de lage rug?

  • Spit:
   Een van de meest voorkomende vormen van plotselinge pijn in de lage rug is spit. Het wordt vaak omschreven als een acute spierverkramping. Chiropractoren gaan er van uit dat deze klacht ontstaat door een snelle beweging of door plotseling overeind komen na een langdurige gebukte houding. De pijn ontstaat doordat de wervels in een verkeerde stand komen en er hevige irritatie ontstaat in de gewrichten en omliggende zachte weefsels zoals gewrichtsbanden, spieren en pezen. Wanneer spit niet behandeld wordt kunnen chronische rugklachten ontstaan.
   Spit is feitelijk een weinig zeggende term die alleen in het Nederlands wordt gebruikt. In de internationale literatuur wordt meestal gesproken van facet syndroom. Dit omdat de klachten voornamelijk worden veroorzaakt door de facetgewrichten die aan de achterzijde van de wervelkolom zitten. Wanneer de klachten nog maar kort aanwezig zijn wordt gesproken van het acute facetsyndroom, als de klachten al langer aanwezig zijn bijvoorbeeld meer dan 12 weken wordt gesproken van het chronisch facetsyndroom.
  • Hernia:
   Een hernia is een veel voorkomende aandoening van de tussenwervelschijf, die vooral pijn veroorzaakt in benen en rug. Hernia’s komen minder vaak voor in de nek of in de bovenrug. Een hernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf. De uitstulping ontstaat doordat het zachte binnenste deel van de schijf door scheurtjes in het harde buitenste deel van de schijf gedrukt wordt. De uitstulping drukt op zenuwen en dat veroorzaakt de pijn.
   Hernia’s kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan maar meestal wordt een hernia veroorzaakt door het langdurig verkeerd functioneren van de wervelkolom. Wanneer er tijdig wordt ingegrepen zijn deze klachten dus te voorkomen.
   Hernia is een beladen term en de grote angst voor mensen die af en toe rugpijn hebben. De meeste herniaklachten kunnen goed behandeld worden zonder operatie.
  • Ischias:
   Ischias is een ontsteking van de ischias zenuw. Dit komt vaak voor samen met een hernia. Dit is niet altijd het geval, de ontsteking ontstaat ook wanneer er minder ruimte is voor de zenuw om te functioneren. De zenuw kan geïrriteerd raken in een smal wervelkanaal of onder verkrampte spieren in de bil of knie holte. Ischias gaat veelal gepaard met een verkeerde stand van wervels in de lage rug. Kenmerkend zijn pijn in de bil vaak uitstralend in het been, de pijn is meestal stekend of brandend.
  • Artrose:
   Artrose (ook wel slijtage of degeneratie genoemd) is een gewrichtsaandoening, die ontstaat door het natuurlijke verouderingsproces of een versnelt verouderingsproces. Het heeft te maken met veranderingen in het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof. In de lage rug komt veelvuldig artrose voor, hierbij is er ook sprake van veranderingen in de tussenwervelschijf. Deze schijf verliest hoogte en wordt dunner (mensen “krimpen “ hierdoor naarmate ze ouder worden) mede hierdoor wordt de rug stijver en kan er zenuwirritatie ontstaan. Deze zenuwirritatie kan pijn en tintelingen in de benen veroorzaken. Pijn wordt vaak veroorzaakt door stijfheid in gewrichten, beweging is een goede remedie tegen artrose, vandaar dat de chiropractor zal proberen de rug beter te laten bewegen en vaak zal adviseren om te wandelen en te fietsen.
   Artrose is dus geen ziekte maar een normaal verouderingsproces, wie zijn of haar lichaam fit en gezond houdt zal weinig hinder ondervinden van artrose.

  De chiropractor kan veel mensen met bovengenoemde klachten goed behandelen. Het zijn feitelijk de klachten die in de praktijk het meest behandeld worden. Voor het maken van een afspraak of voor verder advies kunt u contact opnemen met de praktijk.

  Back To Top